Nesantaika tarp Lietuvos ir Rusijos – kibernetinis saugumas ir valstybiniai reikalai

Kibirkštys tarp Lietuvos ir Rusijos žaižaruoja jau ilgus metus. Palyginus visai neseniai Lietuva dar priklausė Sovietų Sąjungai – socialistinei valstybei, kuri sugebėjo okupuoti visas Baltijos šalis. Po ilgų dešimtmečių kovos, šios valstybės išsikovojo laisvę ir pripažinimą, tačiau Rusija vis dar retkarčiais pasisako už tai, kad Lietuva ir kitos Baltijos šalys vis dar turėtų priklausyti sovietinei imperijai. Apsvarsčius šiuos faktus nesunku atspėti, kokiu pagrindu Rusija aktyviai kišasi į Lietuvos reikalus ir kelia pavojų šios šalies privatiems valstybiniems reikalams. Žinoma, iš kur geriau gauti informaciją nei iš pirminio šaltinio – įrenginių kuriuose talpinami svarbiausi Lietuvos dokumentai ir statistiniai duomenys. Lietuva išreiškia kaltinimus Rusijai dėl to, jog ši pažeidžia jos privatumą ir bando platinti kenkėjiškas programas. Lietuva įvardija tokius Rusijos poelgius kaip strategiškai apgalvotus, pasikartojančius manevrus, siekiant sužinoti slaptos informacijos apie šios šalies reikalus.


Lietuvos kaltinimai nėra iš piršto laužti – Rusija mažiausiai tris kartus jau yra bandžiusi užsiimti šnipinėjimu. Tyrimai atskleidė, kad Rusijos aukomis tapo ne patys įtakingiausi valstybės tarnautojai. Buvo bandyta apkrėsti mažiau svarbių darbuotojų kompiuterines sistemas, kurios galėjo saugoti svarbius failus. Jeigu tikslas apkrėsti įrenginį kenkėjiška programa pavyktų, programišiai galėtų peržiūrėti visą sistemoje talpintą informaciją. Lietuvos kibernetinio saugumo centro vadovas teigė, jog šie Rusijos veiksmai nėra netikėti. Šiais metais ji buvo kaltinama vykdžiusi įtartiną veiklą JAV prezidento rinkimų metu. Kai kurie saugumo tyrėjai drąsiai teigė, kad Rusija užsiėmė rinkiminių balsų klastojimu ir kitais apgaulingais triukais. Spėjama, kad Rusija galimai naudojo tokias priemones tam, jog Donaldas Trumpas taptų naujuoju JAV prezidentu. Tokia rinkimų lemtis buvo manoma esanti palanki Rusijai, kadangi Trumpas ne kartą yra išreiškęs simpatiją ar pagarbą Vladimirui Putinui. Tokie naujojo prezidento išsireiškimai dažnai yra laikomi pavojingais, kadangi sunku pagalvoti kokias pasekmes JAV ir Rusijos sąjunga atneštų. Kad ir kokius spėjimus įvardija specialistai, pati Rusija neigia bandžiusi ar turėjusi ketinimų paveikti JAV prezidento rinkimus. Žinoma, nederėtų pamiršti kaip dažnai Rusijos vieši išsireiškimai neatitiko to, kas vyko už privačioje aplinkoje. Taip pat nederėtų pamiršti ir paprasto fakto: prieš kaltinant, reikia turėti pakankamai įrodymų tai pagrįsti.

Saugumo specialistai perspėja: šalys visuomet turėtų saugoti savo kibernetinę erdvę nuo įsilaužėlių. Ne vien Rusija gali būti suinteresuota šnipinėjimu – bet kas gali bandyti kištis į privačius valstybės reikalus. Prezidento rinkimų ar kitų svarbių įvykių metu, šalys turėtų imtis ypač rimtų saugumo priemonųi kad būtų užtikrintas skaidrumas.

Šaltinis: grahamcluley.com.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Apsaugos gidai

Paskutiniai komentarai

Naujausi įrašai