Tiksliai neįvardinta atominė jėgainė patyrė kibernetinę ataką

Žmonių akimis, atominės jėgainės nėra matomos kaip ypatingai saugios, o bauginanti avarijos tikimybė gasdina nuo pat Černobylio katastrofos laikų. Ką pasakytumėte į tai, jog programišiai gali pakenkti tokių jėgainių veikimui? Yukiya Amano neseniai paskelbė apie tai, jog tokia galimybė išties yra ir hakeriai gali paveikti branduolines infrastruktūras. Po jo pasisakymo tapo aiškus faktas, skelbiantis jog įsilaužimas į atomines jėgaines nėra tik miglota fantazija, bet gali tapti realybe. Kolkas nėra daug duomenų apie tai kaip programišiai gali įsilaužti ar kokią žalą išties padaryti. Amano, Atominės Energijos Agentūros vadovo, teigimu, toks įvykis turėtų būti laikomas įmanomu.

Kodėl Yukiya Amano netikėtai nusprendė pasisakyti būtent tokia tema? Greičiausiai dėl to, kad tarp šių perspėjimų taip pat slypėjo ir informacija apie įvykį, nutikusį prieš keletą metų. Informacijos apie įsilaužimą į tam tikrą atominę jėgainę yra suteikiama itin mažai. Nėra žinoma nei kurioje šalyje šis įsilaužimas įvyko nei jo tiksli data. Šaltiniai teigia tik tiek, jog į jėgainę įsilaužę programišiai sugebėjo paveikti reguliarius procesus, kuriuos darbuotojai turėjo pristabdyti. Tai buvo padaryta dėl vienos priežasties: buvo bandoma išvengti skaudžių padarinių. Kadangi šia tema dar nėra kalbamasi visiškai atvirai ir tiesiogiai, nežinia kada daugiau informacijos apie šį įvykį bus paskelbta.

powerplant-attack-2-viruses

Spėjame, kad pagrindinis šio pasisakymo tikslas buvo perspėti visuomenes kad kibernetinės atakos yra rimta grėsmė atominėms jėgainėms. Tačiau Dewan Chowdhury (MalCrawler įkūrėjas) nerimauja, jog didesnis informacijos kiekis apie prieš keletą metų įvykusį įsilaužimą būtų galėjęs padėti pagrindus ateities problemų sprendimui. Jis taip pat tiki, kad tokio pobūdžio nesklandumai vyksta itin dažnai, tačiau žmonės nėra linkę kreiptis į su tuo kovojančias institucijas ar užglaisto šiuos įvykius. Toks šios problemos vengimas gali privesti tik prie negatyvių pasėkmių. Žmonės per daug nesivelia į diskusijas apie kibernetines atakas, kurios gali būti nukreiptos į atomines jėgaines. Juk labai svarbu, jog visi įrenginiai veiktų tinkamai ir išorinės jėgos negalėtų trukdyti svarbiems procesams. Atominės Energijos Agentūra teigia, kad jėgainių personalas visuomet būna apmokomas kaip elgtis kibernetinių atakų metu ir kaip su jomis kovoti. Tikimės, kad į šią temą bus atkreiptas didesnis dėmesys nei iki šiol ir jėgainių darbuotojai bus pasiruošę atremti tokius įsilaužimus.

Šaltinis: threatpost.com.

Šaltinis: https://www.2-viruses.com/cyber-attack-directed-to-an-unidentified-nuclear-power-plant-caused-disturbances-to-its-activity

Skaityti "Tiksliai neįvardinta atominė jėgainė patyrė kibernetinę ataką" kitomis kalbomis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Apsaugos gidai

Paskutiniai komentarai

Naujausi įrašai