Ar paskyros atkūrimas yra saugus?

Interneto lankytojai dažnai išreiškia susirūpinimą dėl savo saugumo kibernetinėje erdvėje ir visuomet siekia, jog jų paskyros būtų patikimai apsaugotos. Jeigu jūsų atmintis tikrai nėra puikiausia, jums dažnai gali kilti problemų prisiminti kiekvienos savo paskyros slaptažodį. Ši problema tampa dar labiau aiški, kuomet vartotojai bando sugalvoti kuo sudėtingesnias slaptažodžių variacijas. Žmonės kurie jau spėjo bent kartą pamiršti savo prisijungimo duomenis, gali visuomet pasitelkti ganėtinai senus būdus, padedančius jiems atkurti savo paskyras. Dauguma interaktyvių svetainių leidžia savo vartotojams pasirinkti jiems labiausiai tinkamą būdą paskyrų atkūrimui, tačiau ar šie išties yra saugūs? Ekspertų teigimu, šis procesas turi savų minusų ir tikrai galėtų susilaukti patobulinimų. Šiame straipsnyje pabandysime įvertinti ir apžvelgti kiekvieną iš paskyrų atkūrimo būdų.

Apsaugos klausimai

Prieš keletą metų, apsaugoti savo paskyras įvairiais apsaugos klausimais buvo itin populiaru. Žmonės dažnai pasirinkdavo savo augintinių, gimtinių, šeimos narių vardus ir kitą panašią informaciją, kurią tariamai žinojo tik artimi asmenys. Kai kurios svetainės vartotojams siūlydavo pasirinkti jau sukurtais klausimais, o kitos leisdavo jiems patiems juos susikurti. Tačiau netruko paaiškėti, jog šis paskyrų apsaugojimo būdas yra pernelyg paprastas, net elementarus. Net jeigu vartotojai manė, kad atsakyti į jų pasirinktus klausimus buvo sudėtinga, šie greičiausiai pamiršo kad panašia informacija žmonės apsikeičia kasdieninių pokalbių metu. Norėdamas kažką artimiau pažinti, pašnekovas gali paminėti savo pirmą ir numylėta augintinį ar papasakoti apie savo svajonių darbą. Taip pat nereiktų pamiršti, kad daug žmonių dabar susipažįsta Internete ir aklai bendrauja su asmenimis kitapus ekranu. Kitu atveju, atsakymus į pasirinktus saugumo klausimus kartais galima rasti socialiniuose tinkluose Facebook ar Twitter. Dažnai informacija tokiose svetainėse būna publikuojama viešai, o tai reiškia, kad beveik bet kas gali tokius įrašus matyti.

Apsaugos kodai

Jeigu esate lojalus Gmail klientas, turbūt jau spėjote pastebėti, jog vartotojai gali pasirinkti savo telefono numerį savo paskyros atkūrimui. Tokiu atveju, vartotojas gaus SMS žinutę su patvirtinimo kodu. Iš pirmo žvilgsnio, šis būdas atrodo pakankamai saugus. Pamirštate savo slaptažodį, susisiekiate su Interneto svetainės pagalbos centru ir paprašote jums atsiųsti atkūrimo kodą. Telefono numeris taip pat veikia kaip apsaugos priemonė ir kitais atvejais: jūs būsite informuotas SMS žinute kai kas nors pakeis jūsų slaptažodį ar prisijungs prie jūsų paskyros iš naujo įrenginio. Tačiau ir šis būdas turi savų ydų. Pavyzdžiui, jeigu esate bandęs savo seną numerį priskirti naujai SIM kortelei, turėtumėte žinoti jog tai padaryti galima tiesiog telefonu susisiekus su savo ryšio tiekėjais. Pokalbio metu šie greičiausiai pasiteiraus tam tikros asmeninės informacijos, bet ryžtingai nusiteikusiems programišiams pavyktų tokią informaciją gauti.

Elektroninis paštas

Atkurti savo paskyrą galima ir pasitelkus savo kitą elektroninį paštą. Jeigu pamiršite slaptažodį, į šią atsarginę paskyrą gausite naują. Taip pat, vartotojai gali nustatymuose pasirinkti jog kuomet prie jų paskyros prisijungiama iš dar netpažinto įrenginio, jūs būtumėte informuotas laišku. Atsarginis elektroninis paštas turėtų būti saugus, o jo slaptažodis gerai įsidėmėtas. Jeigu pamiršite ir jį, tuomet niekaip negalėsite atsikurti savo paskyros.

Įgaliojimo perdavimas

Nuo sausio 31d. GitHub ims naudoti įgaliojimo perdavimą, padėsiantį vartotojams atkurti savo paskyras. Prireikus, Facebook galės patvirtinti jūsų tapatybę GitHub. Norint pasinaudoti šia naujove, vartotojai turėtų savo Facebook paskyroje išsisaugoti atkūrimo raktą. Šis bus užkoduotas, todėl jūsų asmeninė informacija Facebook ir GitHub išliks saugi. Siekiant užtikrinti, jog duomenų užkodavimas būtų itin patikimas, yra naudojama HTTPS. Kuo šis naujas būdas skiriasia nuo ankstesnių? Šiuo atveju, paskyros atkūrimas įvyksta tuomet, kai Facebook ir GitHub apsikeičia atkūrimo raktu.

Šaltinis: thetechportal.com.

Šaltinis: https://www.2-viruses.com/are-account-recovery-options-secure

Skaityti "Ar paskyros atkūrimas yra saugus?" kitomis kalbomis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Apsaugos gidai

Paskutiniai komentarai

Naujausi įrašai