Išpirkos virusų šeima auga: jų skaičius jau perkopė 200

ransomware-family-2-viruses


Kibernetinės apsaugos tyrėjų grupė MalwareHunterTeam suskaičiavo apie 200 išpirkos virusių šeimų. Prie šio skaičiaus dar nėra pridedami pavieniai tokio tipo virusai. Augant šių baisių infekcijų kiekiui, apsaugos analitikai sukūrė programą, skirtą identifikuoti išpirkos virusus. Ši priemonė buvo sukurta kovo mėnesį ir padeda atskirti ir identifikuoti skirtingas infekcijas. Užsikrėtę vartotojai gali įkelti sugadintus failus arba išpirkos raštelių nuotraukos, gautas iš Id-ransomware.malwarehunterteam.com. Tokiu būdu galima sužinoti kurio viruso ataką vartotojas patiria. Šią savaitę identifikavimo priemonė suskaičiavo jau egzistuojančias išpirkos virusų šeimas: jų jau daugiau nei 200.

Remiantis statistiniais duomenimis, auga ne tik išpirkos virusų klanas, bet ir įvykdytų atakų skaičius. Kaspersky Lab teigia, jog vartotojai išgyveno 715,000 išpirkos virusų atakas. Šis nusikaltimų skaičius buvo pasiektas laikotarpiu nuo 2015 metų balandžio iki 2016 metų kovo mėnesio. Metinis prieaugis tuo tarpu buvo 5.5.


no-more-ransom-2-viruses

Visgi, norint užkirsti kelią išpirkos virusų plitimui, turi būti pasitelktos rimtos priemones. Projektas pavadintas „No More Ransom“ (lt. „Daugiau jokių išpirkų“) buvo pradėtas liepos mėnesį. Sumanymas apjungė Nyderlandų Nacionalinę policiją ir 13 teisėsaugos agentūrų, kurios susivienijo padėti vartotojams atgauti užšifruotus failus be jokio mokesčio. Šalys, kurios dalyvauja šiame projekte: Lietuva, Jungtinė Karalystė, Airija, Ispanija, Prancūzija, Šveicarija, Portugalija, Italija, Vengrija, Bulgarija, Bosnija ir Hercegovina, Latvija, Kolumbija. Europolas bei privačios kompanijos kaip Kaspersky Lab bei Intel Security/McAfee taip pat skiria šiam projektui dėmesį. Pagrindinė projekto svetainė vadinasi Nomoreransom.org. Joje lankytojai gali rasti iššifravimui sukurtas programas, galinčias atkurti neveiksmingus failus. Svetainės kūrėjai šią savaitę pranešė, jog 2,500 vartotojų kreipėsi pagalbos, prašydami padėti jiems ir atkurti sugadintus failus. Žmonės skundėsi apsikrėtę įvairiais išpirkos virusų variantais, tarp kurių pasitaikė ir senų vilkų: CoinVault, WildFire ir ShadeCrypto. „No More Ransom“ projektas jau yra ištiesęs pagalbos ranką daugybei žmonių ir išgelbėjęs juos nuo išlaidų. Apskaičiuojama, jog iniciatyvos dėka, programišiams nenukeliavo maždaug 1 milijonas dolerių.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) taip pat stengiasi prisidėti prie kovos su išpirkos virusais. Ši tarnyba nusprendė skleisti informacija apie tai kaip galima išvengti tokių infekcijų. Iš tiesų, Interneto lankytojai turėtų ieškoti informacijos apie saugumą ir naujai aptinkamus virusus. Labiausiai vartotojams yra rekomenduojama turėti atsargines failų kopijas bei jas laikyti saugiose vietose. Skaitytojams taip pat patariame saugoti savo failus ir panaudoti failų saugyklas internete.

Šaltinis: bankinfosecurity.com.

Skaityti "Išpirkos virusų šeima auga: jų skaičius jau perkopė 200" kitomis kalbomis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Apsaugos gidai

Paskutiniai komentarai

Naujausi įrašai