Grėsminga prognozė 2017 metams: laukite nusikaltimų elektroninėje erdvėje

Kokius prioritetus Internetino saugumo tyrėjai turėtų nusistatyti 2017 metais? Kibernetinės erdvė yra užteršta kenkėjiškomis programomis ir virusais, todėl kiekvienas vartotojas turėtų neprarasti budrumo. Kiekvieno Interneto lankytojo tikslas turėtų būti aiškus – turime pripažinti, jog kibernetinėje erdvėje yra itin daug infekcijų, kurių taikiniu gali tapti kiekvienas iš mūsų. Saugumas Internete – viena iš vertybių, kurias privačios kompanijos, valstybinės institucijos ir eiliniai lankytojai jau spėjo pradėti gerbti ir tausoti. Bandant spręsti nuolatines problemas savo kasdieniniame gyvenime, turėtumėte nenuvertinti ir veiklos, kurią atliekate naudodamasis telefonu, kompiuteriu ar kitu įrenginiu. Neįmanoma iš anksto numatyti nelaimę, ypač kuomet net ir patikimos paslaugos ar programos gali nukentėti nuo duomenų nutekėjimo, atskleidžiančio vartotojų asmeninius duomenis. Akivaizdu, jog saugumas kibernetinėje erdvėje yra kebli tema, kurios didžioji dalis žmonių bando išvengti.

Ar 2017 išaušo tam, kad išpirkos virusai klestėtų?

Nors išpirkos virusai jau ilgą laiką yra apibūdinami kaip vieni iš pelningiausių virusų, 2017 įvardijami kaip metai, kuomet šių virusų kūrimas išaugs dar labiau. 2017 dar neišaušus, buvome linkę mąstyti viltingai: šiais metais programišiai neišleis itin sudėtingų išpirkos virusų, bet tokios viltys buvo sudaužytos į šipulius. Vos šiems metams prasidėjus, keletas itin modenių išpirkos virusų pasirodė kibernetinėje erdvėje. Naujieji virusai taikosi į milijonus kompiuterių ir telefonų naudotojų. Tiesa, nors anksciau Android įrenginiai nebuvo itin populiarus taikinys išpirkos virusams, jau spėjome pastebėti, jog keletas tokio tipažo virusų jau išleista. 2017 tokio pobūdžio infekcijos gali tapti dar dažnesnės, todėl patariame savo skaitytojams visuomet saugoti savo duomenis ir įprasti juos talpinti į atsargines saugyklas.

Fišingas’ arba apgaulingi elektroniai laiškai

Apgaulingi elektroniniai laiškai nėra inovatyvus būdas apgauti Interneto vartotojus, tačiau jis išlieka itin populiarios siekiant platinti kenkėjiškas programas. Metų metus, elektroninis pašto paslaugų tekėjai, nei patys to nenutuokdami, padėdavo virusams plisti. Kadangi apgaulingi elektroniniai laiškai vis dar sugeba apgauti juos gavusius žmonės, programišiai dažnai tuo pasinaudoja. Macro Script, randamas Microsoft Word dokumentuose, ypač populiarus radinys apgaulinguose elektroniniuose laiškuose. Tiesa, visai neseniai Google nusprendė uždrausti vartotojams pridėti .js tipo failus prie savo siunčiamų žinučių. Toks sprendimas buvo priimtas remiantus tuo, jog JavaScript dažnai buvo išpirkos virusų priežastis. Nors programišiai randa vis naujų būdų įgyvendinti savo sumanymus, saugumas kibernetinėje erdvėje pamažu tampa vis sunkiau palaužiamas.

Maršrutizatorių saugumas

Netgear belaidžio ryšio įrenginiai jau spėjo patirti keletą nuosmukių, o dabar, bandymai atrasti maršrutizatorių silpnąsias vietas tampa vis labiau populiaru užsiėmimu programišių tarpe. Nors pradiniai šiuos įrenginius apsaugantys slaptažodžiai atrodo itin stiprūs, derėtų juos pasikeisti. Žinoma, reiktų pabandyti sugalvoti tokį kodą, kuris sudėtingumu nenusileistų ankstesniajam. Taip pat, nederėtų leisti prisijungimus iš išorės, kadangi tai dažnai padeda piktavaliams gauti prieigą prie jūsų maršrutizatoriaus.

Kaip galėčiau apsisaugoti nuo įvairių grėsmių kibernetinėje erdvėje?

Norint apsisaugoti nuo įvairių virusų, būtų pravartu žinoti keletą triukų kaip tai padaryti. Norint išvengti išpirkos virusų, būtų pravartu talpinti savo failus į atsargines saugyklas: neužtenka jus turėti tik savo kompiuterio are telefono įrenginyje. Apgaulingi elektroniniai laiškai nesukels jums jokių problemų, jeigu išmoksite juos atskirti. Prisiminkite, jog programišiai nėra linkę šiuos laiškus rašyti taisyklinga kalba. Dažnai, tokie laiškai būna pilni gramatinių ar rašybos klaidų.

 

Šaltinis: malwarebytes.com.

Šaltinis: https://www.2-viruses.com/prognosis-for-2017-alarming-with-a-chance-of-cybercrime

Skaityti "Grėsminga prognozė 2017 metams: laukite nusikaltimų elektroninėje erdvėje" kitomis kalbomis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Apsaugos gidai

Paskutiniai komentarai

Naujausi įrašai